Blog
Brizola: Το Μεσαιωνικό Steakhouse στα Δυτικά που έκανε την Κρεατοφαγία μία Gourmet Ιεροτελεστία!
Το να μιλά κανείς για τις Δυτικές Συνοικίες της Θεσσαλονίκης με τρόπο που να προδίδει ενθουσιασμό, ρομαντισμό αλλά και πόθο, δεν θα λέγαμε ότι είναι και τόσο σύνηθες.
Όλες αυτές τις χαμένες λέξεις και τα συναισθήματα που αλλοιώθηκαν από το πέρας του χρόνου, τα έφερε στην επιφάνεια το «Brizola» Restaurant, λειτουργώντας ως ένας φάρος που συνδέει το σήμερα με το χθες της δυτικής πλευράς της πόλης.
Σε ένα μεταβιομηχανικό σκηνικό, με θέα τον μεγάλο αυτοκινητόδρομο, μαζεύοντας το φως του νέου, ξεπηδά ένα φαρ ουέστ μετα-αστικό τοπίο από το οποίο υποφώσκει η Ιστορία. Αρυτίδωτη, ακμαία, κραυγάζοντας πως είναι παρούσα όσο και αν οι άνθρωποι την ξεχνούν.
Όταν η μυθολογία συναντά το σήμερα
Η δημιουργία του «Brizola» είναι μία καταβύθιση στη μυθολογία της δυτικής πλευράς της Θεσσαλονίκης. Από τη Βίλα Πετρίδη, τη Γιαννιτσών, τα Παλιά Ξυλάδικα, τη Συνοικία Χιρς, τις σκουριασμένες ράγες του Παλιού Σταθμού, μέχρι τα φώτα του Λιμανιού. Όλα πλέκουν πολύμορφες εικόνες του χθες. Εργάτες στα βιομηχανικά κτήρια, μηχανές με φασόν να λειτουργούν ακατάπαυστα, οι τελευταίες αγκαλιές πριν το μεγάλο ταξίδι.
Μια παλιά ξυλαποθήκη στον αριθμό 18 της οδού Νικολάου Μάντζαρου, του σπουδαίου συνθέτη που μελοποίησε τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού, ανοίγει τις πύλες της για να υποδεχθεί το σήμερα. Ήσυχη για το ότι δεν θα ξεχαστεί το πριν της.
Την ευθύνη για αυτή τη μεταμόρφωση έχει το γνωστό αρχιτεκτονικό δίδυμο Γιώργος Γαβαλάς-Γιάννης Μουρίκης, καθώς και ο εικαστικός Λάζαρος Πάντος, ενώ φέρει την υπογραφή του επιχειρηματία Γιώργου Κώστογλου, γνωστού για τα εστιατορικά του projects στη Θεσσαλονίκη.
Μέσα στον χώρο του «Brizola» κυριαρχεί το βιομηχανικό design. Στην είσοδο δεσπόζει μία επιβλητική μεγαλόπρεπη ξύλινη πόρτα, ηλικίας 200 έως 400 ετών (φερμένη από μουσείο της Ρουμανίας), ενώ η ατμόσφαιρα θυμίζει κάτι από Μεσαίωνα.
Η ατμόσφαιρα αναβλύζει κάτι το εκλεπτυσμένα μυστηριακό. Το ψηλό ταβάνι, το ξύλο σε συνδυασμό με το μέταλλο και τις εξαιρετικές επιλογές σε πίνακες – ξεχωρίζει ένα πιστό αντίγραφο της αυτοπροσωγραφίας του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου - διατηρούν και επιτείνουν την αρχική αίσθηση μεγαλοπρέπειας.
Όταν μυρίζει καλοκαίρι, η «Brizola» ανεβαίνει στην κρυμμένη ταράτσα της με θέα στις βιομηχανικές στέγες της πόλης.
Η Κουζίνα του Brizola σας υπόσχεται πρωτόγνωρες εμπειρίες γεύσεων.
Εκλεκτά κρεατικά, σωστά ωριμασμένα, παρασκευάζονται όπως ακριβώς πρέπει. Σε ειδικό ψυγείο ξηρής ωρίμανσης κρεάτων με αλάτι Ιμαλαΐων, αναπτύσσουν όλο τον αρωματικό τους πλούτο, την τρυφερότητά τους και τη μοναδική τους γεύση.
Ποιοτικά κρέατα dry aged, σε premium κοπές, ψημένα στον ξυλόφουρνο, εξαιρετικά φιλεταρίσματα, ζουμερά burgers, συκώτια, μάγουλα, σνίτσελ και πάνω από όλα: ψήσιμο που διατηρεί τους χυμούς του κρέατος. Πάντα φυσικά με το κατάλληλο δημιουργικό σερβίρισμα.
Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το εκλεκτό ορεκτικό «Ψίχουλα», με προζυμένιο ψωμί, πατάτα, καπνιστό χοιρομέρι, αυγό ποσέ σε ψητή ντομάτα, σάλτσα μορνέ και φρέσκα μυρωδικά. Κυριολεκτικά θα χάσετε τα λόγια σας!
Η Σαλάτα Brizola, θα σας δροσίσει και θα σας προετοιμάσει γλυκά για το κυρίως πιάτο, συνδυάζοντας σπάνιες γεύσεις: exotic thai, baby φύλλα, σπανάκι , αγγούρι, chilli, ταμάρινθος, lime και γύρη λουλουδιών.
Αξίζει να δοκιμάσετε τη Black Angus Ουρουγουάης (σπάλα χωρίς κόκαλο), αλλά και το λαχταριστό Φιλέτο Black Angus Αυστραλίας grain feed 200 ημερών πάνω σε πουρέ άγριων μανιταριών με λάδι τρούφας. Και φυσικά την Tomahawk Rib Eye Steak, είτε από Αγελάδα Galisia Bretan (προέλευση Γαλλία), είτε από το υπέροχο βοδινό Wolowina που λιώνει στο στόμα.
Και όλα αυτά φυσικά, απολαμβάνοντας κάθε φορά το κατάλληλο κρασί, επιλέγοντας από μία wine list με πάνω από 100 εκλεκτά κρασιά που θα συνοδέψουν το γεύμα σας.